fbpx

Vinete, plante aromatice si migdale.

Aceste 3 ingrediente vor da savoarea, dar si puterea nutritiva a “snitelelor” plant based de vinete despre care iti voi vorbi astazi.

“Snitele” de vinete plant based la cuptor, fara ou, faina procesata sau pesmet sunt in totalitate o sursa naturala de nutrimente ce sustin buna functionare a intregului organism.

Vinetele sunt bogate in fier, calciu si multe alte minerale si contin si nutrienti esentiali sanatatii. In plus, fitonutrientii, gasiti in special in coaja, ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui, iar fibrele contribuie la protejarea tractului digestiv si reglarea tranzitului intestinal.

Si au si extrem de putine calorii!

Fix ce ne dorim noi, femeile! 🙂 Sa mancam sanatos, cat mai light si … cat mai clean.

Vinetele sunt bogate si in bioflavonoide, antioxidanti ce ajuta la reglarea tenstiunii arteriale si in preventia depunerilor de colesterol pe peretii vaselor de sange. Iar impreuna cu vitamina K din componenta ajuta si la intarirea vaselor de sange.

Insa evident, conteaza si modul de preparare.

Prajite in ulei au un aport caloric mult mai crescut, valori nutritive mult mai scazute si din prajire rezulta si acrilamida (una dintre cele mai toxice toxine din alimentatia traditionala). Deci, prajire… No, no!

Insa pentru ca este o leguma hipo-calorica, si daca am consuma si o vanata intreaga la o masa e posibil sa nu ne tina de foame prea mult timp, avand doar 35 calorii/ 100 gr, e important sa o asociem cu alte ingrediente pentru a echilibra aportul caloric al unei mese.

Iar migdalele sunt o alegere perfecta pentru crusta “snitelelor”, pentru a obtine un preparat cat mai nutritiv, echilibrat caloric si super delicios!

Aceasta reteta, daca vei vrea sa o incerci cred ca nu te va dezamagi, in special daca vrei sa mananci plant based cat mai natural.

Migdalele folosite in crusta acestor snitele de vinete sunt o sursa naturala de minerale, de B-uri, de fibre si de grasimi nesaturate.

Practic, vei manca “snitele”, insa fara colesterol din ou, chimicale din faina procesata, folosita la prepararea snitelelor traditionale si corpul tau va primi si nutrimente naturale, nu de sinteza asa cum sunt cele adaugate in urma procesarii fainii.

Reteta de vinete in crusta de migdale cu plante aromatice

Ingrediente:

  • 1 vanata intreaga mare
  • 1 lingura sare de mare

Pentru crusta:

  • 200 gr migdale
  • 4 linguri fulgi de drojdie inactiva
  • 1/4 lingurita sare de mare
  • 1 lingura rozmarin proaspat
  • 6 linguri seminte de in macinate
  • 1 lingura seminte de susan
  • 1 lingurita pudra de usturoi

Pentru amestectul lichid:

  • 250-300 lapte de migdale
  • 1 lingura cimbru proaspat
  • 1 lingura rozmarin proaspat
  • 1 lingurita piper negru
  • 1 lingurita mirodenii italiene uscate (Ierburi de Provence)
  • 2 linguri seminte de in

Si optional: 1/4 lingurita fulgi de ardei iute (daca iti place sa mananci picant)

Cum se prepara?

Pasul 1: Pregatesti vanata si pornesti cuptorul la 180-190 grade.

Spala vanata si tai-o in felii de 1 cm. Sareaza-le cu 1 lingura de sare de mare si lasa-le la scurs. (Preferabil intr-un recipient cu sita)

Pasul 2: Pregatesti crusta.

Pune in blender 6 linguri semintele de in si macina-le.

Apoi adauga: 200 gr migdale, 4 linguri fulgi de drojdie inactiva, 1/4 lingurita sare de mare, 1 lingura rozmarin proaspat, 1 lingura seminte de susan si 1 lingurita de pudra de usturoi si mixeaza-le pana obtii textura dorita. Eu le-am tinut 1 minut.

Pune compozitia pe o farfurie intinsa si clateste blenderul.

Pasul 3: Pregatesti lichidul.

Pune in blender 250-300 lapte de migdale, 1 lingura cimbru proaspat, 1 lingura rozmarin proaspat, 1 lingurita piper negru, 1 lingurita mirodenii italiene uscate (ierburi de provence), 2 linguri seminte de in si 1/4 lingurita fulgi de ardei iute (daca vrei sa fie si picante) si mixeaza cateva secunde sau pana obtii textura dorita.

Pune compozitia intr-un bol adanc mai larg.

Pasul 4: Pregatesi tava.

Iti recomand sa alegi o tava cu pereti foarte josi si hartie de copt pentru tapetare.

Pasul 5: Pregatesti “snitelele” de vinete.

Inmoi fiecare rondea de vanata (bine scursa de sucul propriu) in amestecul lichid, apoi dai fiecare parte prin compozitia pentru crusta si le asezi in tava.

Pasul 6: Coacerea vinetelor in crusta de migdale.

Le pui la cuptor pentru 20 de minute pe fiecare parte (40 de minute in total) si gata “snitelele” de vinete in crusta de migdale.

Pofta buna!

Iti recomand sa le consumi impreuna cu un piure de radacinoase sau tuberculi si o salata verde. Daca iti place usturoiul, poti pune si putin mujdei proaspat peste ele, inainte de servire.

Insa daca esti pe fuga, poti sa le folosesti si la sandwich-uri. Sunt geniale!

Da-mi de veste daca le incerci!

Cu drag,

Crina Raducan

Nutritionist plant based 💚

PS: Te astept in clubul de nutritie plant based NATURAL WOMAN CLUB de pe Facebook sa imi povestesti experienta ta culinara!

In grup discutam despre preparate plant based, despre procesul de echilibrare al comportamentului psihoalimentar si al alimentatiei plant based si tot aici vei afla si mai multe detalii despre programele nutritionale pe care le-am inceput anul acesta pentru a-ti usura tranzitia de la alimentatia traditionala la plant based echilibrata nutritiv si caloric.

Ne vedem in club!

Categorii: Retete nutritive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *