fbpx

De ce sparanghel? In primul rand pentru ca este una dintre legumele verzi ce reprezinta o sursa buna de proteine, fibre si fier. Si in aceasta combinatie, cu sosul hollandaise plant based, cu siguranta va face furori la orice masa festiva.

Este un fel secundar perfect pentru orice masa speciala.

Poate fi servit impreuna cu cartofi copti sau daca inca nu ai o alimentatie 100% plant based, ci vegetariana, este o garnitura geniala langa alimentele de origine animala pe care le prepari.

Sparanghel, un super-aliment detoxifiant

Sparanghelul este o sursa bogata de potasiu, fibre si are doar 40 de calorii / 100 gr.

Nu contine colesterol, fiind un aliment de origine vegetala, deci este light si clean si sprijina sanatatea pe termen lung in totalitate.

sparanghel

Potrivit cercetatorilor americani de la UCLA, sparanghelul este leguma numarul #1 in procesele de detoxifiere.

O portie de sparanghel este bogata in glutation, un aminoacid cu proprietati antioxidante ce protejeaza corpul de radicali liberi si toxine.

Contine si FOLATI cu proprietati anticancerigene. Folatii sunt cei care ajuta la reducerea inflamatiilor si ameliorarea durerilor, dar si la reducerea riscului de boli de inima.

Si vitamina K regasita in sparanghel este importanta. Este esentiala in sinteza proteinei structurale din oase si ajuta la depunere calciului exact acolo unde este nevoie.

Si mai este un lucru special pe care vreau sa ti-l spun despre sparanghel: contine inulina, o substanta naturala ce sustine multiplicarea bacteriilor prietenoase pentru o digestie cat mai buna.

Suna bine? Daca vrei sa iti rasfeti si tu corpul cu o portie de sparanghel, aceasta reteta este una dintre cele mai bune incercate de mine pana acum.

E si super nutritiva si foarte delicioasa!

Aroma este foarte similara cu cea a sosului hollandaise din lactate. Personal, mi se pare chiar mai buna! 🙂

Reteta sparanghel cu sos hollandaise plant based

La ultima masa cand l-am servit, sosul hollandaise a fost in cantitate extra pentru pofticiosi 🙂

Ingrediente:

  • 1 legatura mare de sparanghel
  • 3 linguri de suc proaspat de lamaie
  • 2 linguri de drojdie inactiva
  • 200 gr tofu, scurs bine de zeama
  • 1/4 lingurita turmeric
  • 1/4 lingurita sare de mare

Cum se prepara?

Pasul 1: Pune tofu la scurs.

Taie 200 gr de tofu in bucati mari egale. Pune-le una langa alta pe un servet de bumbac cu care le si acoperi. Apoi pune peste ele un obiect plat, suficient de mare cat sa le acopere si greu sau un tocator de lemn care sa le preseze.

(Eu folosesc tocatorul de lemn si peste pun si mojarul de piatra pentru a presa cat mai bine tofu)

O alta varianta, este sa il pui intr-un prosop de bumbac faramitat si sa il storci bine. Reteta de astazi ne permite sa il faramitam, pentru ca il vom pune in blender putin mai tarziu.

Choose your way! 🙂

Pasul 2: Gateste sparanghelul.

Tine-l la aburi timp de 4-6 minute intr-un vas corespunzator sau fierbe-l (il adaugi cand apa clocoteste deja).

Daca folosesti un sparanghel mai inchis la culoare, e posibil sa fie nevoie chiar de 7-8 minute, insa ii poti verifica consistenta cu o furculita. Trebuie sa fie crocant, nu foarte moale.

Cand e gata, pune-l pe un platou.

Pasul 3: Prepara sosul hollandaise

Tot ce trebuie sa faci este sa pui in blender tofu scurs bine, maruntit, 3 linguri de suc de lamaie, 1/4 lingurita turmeric pentru culoare (insa si pentru proprietatile sale nutritive) si 1/4 lingurita sare de mare. Si apoi sa le mixezi pana obtii o textura fina si cremoasa.

Daca mai ai nevoie de lichid, poti sa adaugi putina apa purificata / filtrata.

Pasul 4: Fierbe sosul hollandaise si serveste-te.

Transfera compozitia intr-o tigaie mica si gateste la foc mic, amestecand constant pana se incalzeste si apoi pune-l peste sparanghelul asezat pe un platou.

Iti recomand sa il prepari inainte de servire. Este mult mai bun servit cald.

Pofta buna si multa sanatate!

Da-mi de veste daca incerci reteta!

Te imbratisez cu drag,

Crina Raducan

Nutritionist plant based 

PS: Daca esti pasionata si tu de alimentatia si stilul de viata plant based, te invit in clubul meu de nutritie NATURAL WOMAN CLUB de pe Facebook unde putem sa vorbim despre experienta ta plant based de pana acum.

In grup discutam despre preparate plant based, despre procesul de echilibrare al comportamentului psihoalimentar si al alimentatiei plant based si tot aici vei afla si mai multe detalii despre programele nutritionale pe care le-am inceput anul acesta ce usureaza tranzitia de la alimentatia traditionala la plant based echilibrata nutritiv si caloric.

Ne vedem in club!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *