Supa crema de leurda

Este un deliciu culinar ce marcheaza sosirea primaverii.

Este destul de rar intalnita aceasta plantuta cu frunze verzi asa ca daca o gasesti … nu o evita! E foarte delicioasa in multe combinatii.

E prima data cand fac supa-crema din leurda si chiar nu a fost rea deloc.

In alte primaveri, am facut reteta clasica de ciorba dreasa cu smantana, insa acum incerc pe cat posibil sa exclud grasimile saturate din alimentatie, iar smantana si untul … au din belsug!

 

Leurda 

Este o planta cu frunze verzi “de sezon”, care creste in paduri si o recunosti dupa mirosul de…usturoi. In unele zone se mai numeste si usturoi salbatic. Ea vine si pleaca aproape la fel de repede ca si urzicile, deci nu o rata!

Iti dau 3 motive sa incerci retete cu leurda (supa sau salate):

  1. are mult potasiu (ajuta la hidratarea celulara a organismului)
  2. are cantitati mari de vitamina A si C
  3. e o sursa buna de fier si calciu.

 

Ustensile:

  • aragaz & cuptor;
  • blender vertical / normal;
  • oala de ciorba cu capac (preferabil sub presiune);
  • tocator;
  • cutit;
  • hartie de copt
  • tava.

Ingrediente:

(pentru 4 portii)

  • 1,2 L apa;
  • 2 cartofi mari;
  • 1 ceapa;
  • 1/3 telina mare;
  • 3 linguri ulei de masline;
  • 2 lingurite tarhon;
  • leurda (10 legaturi cat cele de patrunjel);
  • 2 ardei iuti verzi.

Timp & Dificultate:

35-40 min. Medium.

Pasi preparare:

#1: Se pre-incalzeste cuptorul la 180 de grade si se pune apa la fiert.

#2: Se toaca telina, ceapa si cartofii in cuburi mici.

#3: Cubuletele de telina se pun pe hartie de copt in tava, se tropesc cu ulei de masline si se condimenteaza bine, bine cu tarhon. Se lasa la cuptor 20-25 minute.

E important sa fie taiate in cuburi mici, pentru a scurta timpul de preparare.

#4: Cand apa a inceput sa fiarba se pun cartofii si ceapa timp de 25 de minute.

#5: Dupa 25 de minute se adauga leurda, telina de la cuptor si ardeiul iute tocat si se mai fierb impreuna 5 minute.

Daca ai oala sub presiune opresti focul dupa 15 minute, adaugi leurda si ardeiul,opresti focul si etansezi capacul. Nu mai e necesara fierberea pentru ca legumele se vor infragezi de la abur. Cand e gata si telina o adaugi si apoi le mai lasi inca 15 minute in oala cu capacul pus pentru a se “imprieteni” aromele.

#6: Dupa ce ai oprit focul le mai lasi cateva minute si apoi….

#7: Blenduiesti legumele. Daca simti nevoia poti adauga si sare. Eu nu am pus pentru ca tarhonul aromase suficient.

Pofta buna! 🙂

Tips of the Day

Oala sub presiune scurteaza timpul de preparare,  salvand astfel multi nutrienti care se pot pierde prin fierbere.

Sa ne povestiest pe facebook cum iti iese, in grupul fetelor gospodine, sanatoase si frumoase: Natural Woman Club!

Cu drag, Crina XoXo

Categorii: Stil de viata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *