Tort raw cu afine

Iti e pofta de ceva dulce sau urmeaza sa sarbatoresti ceva?

Tortul raw este probabil cea mai buna varianta!

In ultimii ani eu una am evitat sa consum dulciuri din cauza ingredientelor. Majoritatea prajiturilor din magzine contin zahar alb, faina alba si margarina. Nu mai zic de creme… unele au si aracet…

Si nu glumesc. 🙁

Cremele pe baza de lactate din comert, pot contine aracet sau seu pentru a potenta gustul si pentru textura.

In cazul in care te gandesti ca prajiturile din cofetarii sunt mai “sfinte” decat cele ambalate.. te inseli! Sunt o minunatie de ingrediente pe care mai nou, le utilizeaza si cofetariile noastre preferate.

De ce un tort raw vegan?

Singura asemanare dintre un tort raw vegan si un tort de cofetarie sunt caloriile. Tot ce e dulce, are calorii pana la urma urmei… si motivul pentru care am preparat acest tort e pentru a evita ingredientele rele din comert, nu pentru a evita toate caloriile.

Desi…..

Aceasta reteta de tort raw vegan are intre 1500 si 2000 kcal, care oricum, sunt mult mai putine decat cele ale unui tort de cofetarie care poate ajunge si la 5000 kcal!

Diferenta cea mai mare dintre un tort raw vegan/ vegan si un tort normal este faptul ca acesta are si parti bune, nu doar ‘calorii oarbe’.

Blatul l-am facut din fructe dulci care au zaharuri (de aici caloriile), insa si vitamine. Blatul mai contine si midgale. Acestea au grasimi esentiale nesaturate, benefice organismului.

Health Tips: Grasimile esentiale din semine, nuci, alune ajuta la sanatatea creierului, scad nivelul colesterolului rau, contribuind chiar si la sanatatea inimii. Chiar se recomanda sa le includem in dieta zilnica.

Daca vrei sa incerci reteta mea de tort raw vegan cu afine, uite de ce ai nevoie:

Ustensile:

  • blender de mare viteza;
  • cantar electronic / cana gradata;
  • tava de copt cu margini detasabile;
  • spatula pentru crema;

 

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 30 curmale;
  • 30 migdale;
  • 40 gr ovaz;
  • 2 linguri ulei;

Pentru ‘crema’: 

  • 100 grame seminte chia;
  • 1 ceasca de afine;
  • 1 ceasca de caju crud;
  • 200 ml lapte de cocos;
  • 3 linguri sirop agave;
  • zmeura sau afine cate iti pofteste inima. Le vei amesteca in ‘crema’.

Pentru decor:

  • cateva fructe la alegere si ciocolata rasa pe deasupra.

Cand l-am preparat nu m-am putut opri din decorat si i-am adaugat si cativa fulgi de migdale si de cocos, fiind un tort aniversar.

Timp prep. & Dificultate

Aproximativ 30 de minute. Easy.

Cum se prepara?

Pentru ‘aluatul’ de blat pui curmalele, migdalele, ovazul si 2 linguri de ulei in blender pentru cateva secunde la viteza mare. Dupa, asezi intr-o tava. Te poti ajuta de un pahar cu fundul plat pentru a nivela.

Optional, poti sa bagi blatul 15 minute la cuptor pre-incalzit la 160 grade. E alegerea ta daca il vrei 100% raw sau nu. Garantez ca iese bun oricum 🙂

‘Crema’ se face si ea in 2 timp si 3 miscari: pui in blender semintele de chia, afinele, caju, laptele de cocos si 3 linguri de sirop de agave sau 3 linguri de zahar brun si amesteci ingredientele poate chiar si 1 minut pana obtii o crema pufoasa.

Vei observa ca semintele de chiar absorb tot lichidul. Lasi ‘crema’ cateva minute sa se umfle semintele. Cand incepe sa se lege, o poti turna in tava peste blat si acum este momentul in care poti adauga si fructele.

Imprastie-le uniform si pune peste ele ‘crema’. Dupa ce nivelezi crema cu o spatula de silicon, poti decora si apoi bagi la rece.

Iti recomand sa il tii 1 ora la rece, acoperit cu folie de aluminiu.

Asa arata tortul nostru! Spun ‘al nostru’ pentru a contribuit si prietenul meu. E maestrul-bucatar al gadget-urilor de bucatarie 🙂

Am ras pe deasupra putina ciocolata neagra, am ornat cu zmeura si cativa fulgi de migdale.

Iti urez pofta buna si ai incredere in aceasta reteta!

Eu am facut acest tort pentru ziua mamei mele si a fost apreciat.

 

PS>>> Cand incerci reteta, arata-ne cum iti iese in clubul nostru de femei gospodine, frumoase si sanatoase:  NATURAL WOMAN Club de pe Facebook.

Cu drag,

Crina XoXo

 

Categorii: Stil de viata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *