Humus din seminte de floarea soarelui

 

Ce zici de un humus ca aperitiv delicios si sanatos sau servit langa o salata de patrunjel? Combinatia aceasta e mereu una reusita!  *Yum-Yum*

De cand am devenit vegetariana m-am concentrat mai mult asupra continutului nutritiv al alimentelor si in ultimii ani am inceput sa inventez retete ce combina diverse ingrediente super-benefice pentru sanatate, cum este si aceasta.

 

Proprietati

Semintele de floartea soarelui au aproape 40% proteina. Practic, cu 100 de grame de semine de floarea soarelui iti poti atinge necesarul zilnic de proteine.

In plus, vei aduce in organismul tau o cantitate considerabila de grasimi bune care scad nivelul colesterolului rau si de vitamina E, foarte buna pentru piele, B1, Cupru, Seleniu, Magneziu, precum si fibre pentru o digestie mai usoara.

Aceste proprietati corespund doar ingredientului principal din aceasta super-reteta.

 

Alte beneficii…

Am mai folosit si curcuma, cunoscut si sub numele de turmeric. Acesta este recomandat in fitoterapii datorita efectelor sale benefice asupra sanatatii. Imbunatateste circulatia sangelui, reduce inflamatiile din organism, ajuta la secretia bilei, si se mai recomanda si personelor cu diverse probleme de sanatate precum: boala Crohn, artrita reumatoida, infectii respiratorii, afecţiuni reumatismale, etc.

 

Si aceasta reteta mai include si alte ingrediente pe care le vei descoperi in lista de mai jos. Te asigur ca si ele au beneficii asupra sanatatii organismului.

Necesita pre-preparare.

Ustensile:

  • blender de mare viteza;
  • 1 lingura
  • 1 bol potrivit;
  • 1 cratita potrivita in care sa fierbi apa.

Ingrediente:

  • 200 grame seminte floarea soarelui;
  • 100 grame muguri de pin. Jumatate adaugi in blender si jumatate folosesti la ornat. Mie imi place sa mai simt si muguri de pin intregi in humus, insa daca ii preferi blenduiti ii poti pune pe toti in amestec;
  • 50 grame caju crud;
  • 50 grame rosii uscate conservate in ulei;
  • 2 linguri din uleiul rosiilor;
  • 1/2 lingurita boia iute;
  • 1/2 lingurita boia dulce;
  • sare si piper dupa gust.

Timp si dificultate:

20 minute, super-easy.

Pentru o textura mai cremoasa, e bine sa lasi la inmuiat semintele de floarea-soarelui cu o zi inainte.  Insa, in restaurante de regula se face cu seminte uscate.

Cum se prepara?

Ziua 1:  Asezi semintele intr-un bol (preferabil din sticla) si torni 500ml apa fiarta peste ele si le lasi la temperatura camerei pana a doua zi.

Ziua 2: Pui semintele in blender cu o parte din lichidul in care au stat la inmuiat, adaugi 100 gr caju crude, 50 gr muguri de pin, 50 gr rosii uscate, 1 lingurita si jumatate de curcuma, 1/2 lingurita boia dulce si daca iti place picant poti adauga si 1/2 lingurita boia iute.

Dupa pornesti blenderul pe viteza mica si maresti gradual, pana obtii o pasta ca in poza. Nu uita sa adaugi si sare si piper… dupa gust.

Daca e nevoie, mai adauga treptat din lichidul in care au stat semintele pentru omogenizare si daca vrei sa nu aibe aroma prea tare de condimente, poti adauga si zeama de la o jumatate de lamaie.

Mie imi plac condimentele si uneori pun chiar mai mult decat zic.

Condimente dau viata si sens mancarii gatite sau preparate si aromele naturale puternice le asociez cu sanatate pura.

Decorul a fost facut de prietenul meu. Sper ca apreciezi tinerele talente! 😀 😀 😀

Pofta buna! <3

Sa ne povestesti pe facebook cum a iesit humusul tau. Avem un grup in care impartasim ce gatim, retete, idei, trucuri de frumusete naturala si cate si mai cate.

Este clubul femeilor gospodine, sanatoase si frumoase: Natural Woman Club!

 

Tips of the Day

Diversificarea alimentatiei ii va oferi organismul tau o varietate mare de nutrienti, fitonutrienti, vitamine, grasimi nesaturate, acizi grasi, etc. pentru a preveni aparitia dezechilibrelor si a probleme de sanatate ce apar ca urmare a unor carente in organism.

Astept sa imi povestesti in club cum ti-a iesit. Te asigur ca este absolut delicioasa!

La noi in casa s-a terminat din prima zi 🙂

Cu drag,

             Crina XoXo


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *